ПРОКТОЛОГІЯ
В медичному центрі "Вітамед+" відтепер
доступний прийом лікаря-проктолога.
Пропонуємо сучасні методи лікування
гемороїдальних вузлів, анальних тріщин
та інших патологій анальної зони.
Запис за телефонами на нашому сайті
Ведення вагітності
Повний комплекс послуг спостереження
за вагітністю з перших тижнів і до народження немовляти
Дізнатись більше
КОЛОНОСКОПІЯ
В медичному центрі "Вітамед+" доступна
процедура колоноскопії - високоінформативного
дослідження прямої та товстої кишки
за допомогою ендоскопа
Дізнатись більше
Консультація педіатра
Подбайте про здоров'я Вашої дитини - запишіться
на прийом до фахівця-педіатра в МЦ"Вітамед+"
Дізнатись більше
Попередній
Далі

ПІДГОТОВКА ДО ЛАБОРАТОРНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В МЦ "ВІТАМЕД+"

Для отримання достовірних результатів досліджень важливо дотримуватися певних правил підготовки перед їх проведенням.
 
Окрім загальних правил є ще ряд важливих рекомендацій щодо підготовки до окремих досліджень. Тому бажано заздалегідь уточнити в лікаря, у працівників відділення МЦ “Вітамед+”
 
Пам’ятайте:
  • Правила підготовки до проведення різних досліджень відрізняються.
  • Для збирання біоматеріалу в домашніх умовах (наприклад: сечі, калу та ін.) рекомендується, а для деяких досліджень необхідно придбати у відділенні МЦ “Вітамед+” контейнер зі спеціальним транспортним середовищем, який забезпечує стабільність біоматеріалу під час доставки в лабораторію і гарантує якість результатів досліджень.
  • Години прийому біоматеріалу у відділеннях МЦ “Вітамед+” можуть відрізнятися, оскільки графік їхньої роботи не однаковий.
  • Прийом будь-яких медикаментів, паління, вживання алкоголю, кави, надмірні фізичні навантаження можуть вплинути на результати лабораторних досліджень.
  • Необхідно чітко дотримуватися інструкцій, отриманих у лікаря чи у працівників МЦ “Вітамед+”.
 
За умови збирання біоматеріалу (в тому числі сечі, калу) в домашніх умовах не рекомендується використовувати контейнери, що вже мали побутове використання (посуд, ємності з-під мийних засобів та ін.), оскільки це може вплинути на якість результату дослідження.
Стандартні умови: натщесерце, через 8 годин після останнього вживання їжі – якщо інше не визначено лікарем, – згідно за графіком взяття біоматеріалу у відділенні МЦ “Вітамед+”. Можна пити воду.
 
Особливі умови для окремих досліджень
  • Для досліджень на АКТГ, кортизол кров рекомендується здавати до 10:00.
  • Перед взяттям крові для дослідження вазопресину, кортизолу, соматотропного гормону і адренокортикотропного гормону бажано перебувати у повному фізичному та емоційному спокої (посидіти впродовж 30 хвилин).
  • Перед взяттям крові на адреналін, норадреналін, вільні метоксиаміни (метанефрин, норметанефрин) рекомендується 30 хвилин полежати у відділенні МЦ “Вітамед+”. 
  • Для досліджень репродуктивної панелі жінкам обов’язково слід зазначати день менструального циклу або термін вагітності, щоб урахувати циклічність гормональних коливань.
  • Для дослідження триптази (алергопанель):
              – для визначення базового рівня триптази дослідження не рекомендується проводити після фізіотерапевтичних процедур, інструментальних досліджень та інших медичних маніпуляцій;
              – для підтвердження/спростування анафілаксії взяття крові слід провести максимально швидко після появи перших патологічних симптомів (рекомендовано через 15–30 хвилин після контакту з алергеном); 
              – для оцінки динаміки зміни рівня триптази дослідження необхідно проводити також через 3 й 24 години після алергічної реакції. При кожному дослідженні слід зазначати, скільки часу пройшло після появи перших алергічних симптомів до моменту взяття крові.МЦ “Вітамед+”
Готуючись до урогенітальних досліджень рекомендовано дотримуватися таких правил:
 
  • За 24 години (оптимально – 48 годин) виключити статеві контакти і використання будь-яких інтравагінальних засобів, тампонів або сперміцидів, спринцювання, проведення гінекологічного обстеження (кольпоскопія та/або мануальне).
  • Протягом 2 годин утримуватися від сечовипускання. Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.
  • Бажано біоматеріал здавати до лікування або не раніше ніж через 21 день після закінчення курсу антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено вашим лікарем).
 
Особливі умови для окремих досліджень
 
Для ПАП-тесту методом рідинної цитології потрібно дотримуватися таких правил: 
  • взяття матеріалу проводити на 10–20-й день менструального циклу (при 28-денному менструальному циклі) і не пізніше ніж за 5 днів до передбачуваної дати початку менструації;
  • за 24 години (оптимально – 48 годин) виключити статеві контакти і використання будь-яких інтравагінальних засобів, тампонів або сперміцидів, спринцювання, проведення гінекологічного обстеження (кольпоскопія та/або мануальне).
Важливо: взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЦ “Вітамед+” у вагітних жінок не проводиться.
Сечу можна збирати в контейнер із додаванням консерванту або без нього. 
 
Якщо для дослідження потрібен контейнер із консервантом, що забезпечить стабільність біологічного матеріалу, його заздалегідь необхідно придбати у будь-якому з відділень МЦ “Вітамед+”.
 
Доставити біоматеріал у відділення МЦ “Вітамед+” необхідно за графіком взяття біоматеріалу:
  • якщо збирання сечі проводиться в контейнер без консерванту (стерильний контейнер), то доставити її у відділення МЦ “Вітамед+” потрібно впродовж 2 годин; 
  • коли ж збирання сечі проводиться у вакуумний контейнер із консервантом, то його можна доставити впродовж 24 годин. Важливо: для деяких досліджень є обмеження щодо терміну доставки – упродовж 2 годин.
 
Перед збиранням біоматеріалу необхідно виконати гігієнічні процедури зовнішніх статевих органів. 
 
Збирання сечі у контейнер для більшості досліджень здійснюється виключно в домашніх умовах/вдома. У відділеннях МЦ “Вітамед+” взяття біоматеріалу не проводиться (окрім випадків, коли сеча для дослідження не підлягає тривалому транспортуванню). 
 
Залежно від дослідження може бути зібрана сеча: 
  • перша ранкова; 
  • добова;
  • випадкова порція.
 
Правила збирання сечі:
 
  • Для ранкової порції сечі потрібно зібрати першу порцію після пробудження. 
  • Для випадкової порції може бути використана сеча, зібрана в будь-який час доби.
  • Для добової кількості сечі перше ранкове сечовипускання здійснюється в унітаз. Потім протягом доби (наприклад, з 9:00 ранку до 9:00 ранку наступного дня) збирається вся добова кількість сечі в одну чисту ємність: 
            – у процесі збирання вся сеча повинна зберігатися в прохолодному, захищеному від світла місці (наприклад, у холодильнику при температурі 4−8 °С). Обов’язково слід зазначити загальний об’єм сечі за добу;
            – після закінчення доби вся зібрана сеча ретельно перемішується, і від неї відливають 30−40 мілілітрів у меншу ємність;
            – сеча доставляють у відділення МЦ “Вітамед+” для більшості досліджень впродовж  2 годин. 
 
 
Особливі умови для окремих досліджень
 
Загальний аналіз сечі, аналіз сечі за Нечипоренком, бактеріологічні дослідження сечі:
  • для загального аналізу сечі – зібрати всю ранкову порцію.  Рекомендується використовувати спеціальний контейнер для загального аналізу сечі – Vacuette зі стабілізатором клітинного осаду Stabilur. Доставити у відділення впродовж 24 годин*;
  • для аналізу сечі за Нечипоренком – зібрати середню порцію першої ранкової сечі. Рекомендується використовувати спеціальний контейнер для загального аналізу сечі – Vacuette зі стабілізатором клітинного осаду Stabilur, доставити у відділення впродовж 24 годин*;
  • для бактеріального посіву сечі – зібрати середню порцію першої ранкової сечі. Рекомендовано використовувати спеціальний контейнер для бактеріального посіву – Vacuette Bak зі стабілізатором, доставити у відділення впродовж 24 год*.
* Якщо ви використали звичайний стерильний контейнер, то сечу необхідно доставити у відділення впродовж 2 годин. 
 
Аналіз сечі на інфекції методом ПЛР:
Для дослідження сечі на інфекції, що передаються статевим шляхом методом ПЛР, необхідно зібрати першу порцію ранкової сечі. Рекомендується використовувати спеціальний контейнер Vacuette без стабілізатора. Сечу зібрати в стерильний посуд, відібрати з нього необхідний об’єм у вакуумну пробірку Vacuette без стабілізатору і доставити його до найближчого відділення МЦ “Вітамед+” протягом 2 годин.
 
Біохімічні та гормональні дослідження сечі:
  • для біохімічних досліджень сечі (глюкоза, сечова кислота, креатинін, фосфор, панкреатична амілаза тощо) може бути зібрана як випадкова, так і добова сеча без консерванту;
  • для досліджень на вміст кальцію, адреналіну, норадреналіну, кортизолу і метанефрину – зібрати добову сечу. Перед початком збору добової сечі в посуд додається консервант, який заздалегідь необхідно придбати в одному з відділень МЦ “Вітамед+”. Контейнер із сечею необхідно доставити у відділення впродовж 2 годин.
Дослідження калу в більшості випадків проводять без спеціальної підготовки пацієнта. 
 
Кал збирають після довільної дефекації, він не повинен містити сторонніх домішок, таких як сеча, дезінфекційні засоби та ін. 
 
Не беруть на дослідження кал після клізми, застосування ректальних свічок, прийому проносних засобів чи барвників, касторової олії чи вазелінового масла, настою беладони, а також пілокарпіну, препаратів заліза, вісмуту, барію та ін.
 
Рекомендується:
  • за 2−3 дні до збирання калу на дослідження уникати прийому лікарських препаратів, що змінюють характер калу і викликають функціональні порушення шлунково-кишкового тракту;
  • заздалегідь придбати контейнер для самостійного збирання калу: 

                – стерильний контейнер для збирання калу можна придбати у будь-якому відділенні МЦ “Вітамед+” або в аптеці. 
                – спеціальний (нестерильний) контейнер для збирання калу можна придбати в аптеці.

  • контейнер потрібно доставити у відділення МЦ “Вітамед+” впродовж 2 годин після збирання калу, згідно з графіком взяття біоматеріалу у відділенні МЦ “Вітамед+”.
     

Особливі умови для окремих досліджень

 
ПЛР-ДОСЛІДЖЕННЯ
При використанні судна (горщика) його необхідно безпосередньо перед збиранням ретельно помити губкою з милом, сполоснути кілька разів водопровідною водою, обдати окропом і остудити.
 
У новонароджених проби фекалій збирають із підгузника (памперса).
 
БАКТЕРІОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ 
Для бактеріологічного посіву на стафілокок (S. aureus), на грибкову флору (рід Candida) матеріал здавати до або не раніше ніж через 14 днів після закінчення курсу терапії: антибактеріальної, антимікотичної або пробіотиками, якщо інше не визначено лікарем. 
 
Протягом 24 годин перед збиранням біоматеріалу не застосовувати препаратів місцевої дії (якщо інше не визначено лікарем). 
 
 
ЦИТОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Для дослідження на виявлення прихованої крові в калі (гемоглобін та трансферин) не слід збирати біоматеріал: у період менструації, за наявності кровоточивого геморою, крові в сечі або після значних зусиль при дефекації. 
 
Дослідження не слід проводити впродовж 2 тижнів після інструментальних досліджень шлунково-кишкового тракту або медичних процедур, які можуть викликати механічні пошкодження слизової (наприклад: колоноскопія, ректороманоскопія, очищення кишківника за допомогою клізм та ін.).
Для дослідження на паразитарні гриби біоматеріал доставляється в чистому контейнері впродовж робочого дня у відділення МЦ “Вітамед+” після самостійного або виконаного лікарем збору в чистий контейнер. Необхідно узгодити з лікарем прийом антимікотичних препаратів:
 
Важливо: маніпуляція не проводиться у відділенні МЦ “Вітамед+”.
 
  • уражені нігті зістригати чистими манікюрними ножицями. Упродовж 3 днів перед дослідженням не використовувати ніяких косметичних засобів (лаки, засоби для зміцнення нігтів і т. п.) та місцево лікарських препаратів;
  • волосся з ураженої частини голови висмикують із волосяними цибулинами. Можна вистригати волосся максимально близько до коренів (0,1 міліметра). Упродовж 3 днів перед дослідженням виключити використання будь-яких засобів із догляду за волоссям та місцево лікарських препаратів. У день взяття біоматеріалу не мити волосся;
  • лусочки шкіри з вогнищ ураження, вміст або гнійні виділення папул (везикул) поміщають на предметне скло. Біоматеріал необхідно накрити іншим склом, щільно загорнути у паперову серветку й помістити у зіп-пакет. Упродовж 3 днів перед дослідженням виключити використання будь-яких косметичних засобів (крем, мило, лосьйони та ін.). У день взяття біоматеріалу не використовувати місцево лікарські препарати, не вмиватися.
 
Для дослідження на демодекс вії, брови, лусочки шкіри, вміст або гнійні виділення папул (везикул) доставляються впродовж робочого дня у відділення МЦ “Вітамед+”.
  • взяття виділень папул, везикул є лікарською маніпуляцією, тому відділення МЦ “Вітамед+” приймає тільки доставлений біоматеріал;
  • взяття такого біоматеріалу, як вії, брови, лусочки шкіри, можливо проводити у відділенні.
 
Упродовж 3 днів перед дослідженням на демодекс не застосовувати будь-яких косметичних та гігієнічних засобів для догляду за обличчям (крем, мило, лосьйони та ін.). У день взяття біоматеріалу не використовувати місцево лікарські препарати, не вмиватися.
 
Для дослідження необхідно зібрати:
  • вії – 5 волосків із кожного ока (3 – з верхньої повіки, 2 – з нижньої);
  • брови – не менше 5 волосків із кожної брови;
  • лусочки шкіри – повинні візуалізуватися в достатній кількості.
 
Щоб самостійно взяти біоматеріал на демодекс (епідерміс), необхідно придбати у відділенні МЦ “Вітамед+” «Набір для самостійного взяття біоматеріалу на демодекс (епідерміс)», котрий складається з ме¬дичного пластиру та двох предметних скелець.
 
Процедура взяття біоматеріалу:
  • увечері перед сном відкрити медичний пластир, розрізати його на декілька частин (орієнтовно розміром 1,5 х 2 сантиметри). Наклеїти частини пластиру на зони найбільшого ураження шкіри і так залишити на ніч;
  • вранці зняти пластир із обличчя, відразу наклеїти його на одне з предметних скелець і накрити другим скельцем. Складені між собою скельця щільно загорнути у паперову серветку, помістити в зіп-пакет та доставити у відділення МЦ “Вітамед+” впродовж доби (дотримуватись температури під час доставки +5 до +25°C).
  • Жовч, харкотиння, змив із бронхів для бактеріологічного дослідження доставляються у стерильному пластиковому контейнері з кришкою, що закручується, тільки у відділення МЦ “Вітамед+” 
  • Матеріал з ока доставляється у спеціальному контейнері з транспортним середовищем AMIES (для кожного ока у відділенні МЦ “Вітамед+” треба придбати окремий контейнер).
  • Матеріал з вуха:
     
– взяття мазків проводиться у будь-якому відділенні МЦ “Вітамед+”;
– якщо взяття біоматеріалу проводиться лікарем, то його необхідно впродовж 48 годин доставити у будь-яке відділення МЦ “Вітамед+” в спеціальному контейнері з транспортним середовищем AMIES.
 
  • Взяття матеріалу із зубоясенної кишені виконує лише лікар. Матеріал доставляється у спеціальному контейнері з транспортним середовищем AMIES у будь-яке відділення ДІЛА у м. Київ.
  • Взяття матеріалу із рани для бактеріологічного дослідження виконує лікар.
 
Важливо: бактеріальний посів ліквору в медичній лабораторії ДІЛА не виконується.
  • Взяття матеріалу з рото-/носоглотки (бакпосіви, зішкріб і т.п.) проводиться натщесерце або через 2 години після їжі. Перед збиранням не полоскати рот і горло, не чистити зуби, не курити. Упродовж доби перед взяттям матеріалу не застосовувати місцеві препарати. Здавати до або не раніше ніж за 14 діб після закінчення курсу антибактеріальної, антимікотичної терапії, якщо інше не рекомендовано лікарем
  • У дітей рекомендується збирати слину даним способом із 5-річного віку (для запобігання проковтування тампона).
  • Слина збирається в спеціалізований контейнер Sarstedt Cortisol-Salivette для дослідження кортизолу в слині. Час взяття слини вказує лікар.
  • У слині не повинно бути крові (не проводити дослідження при загостренні захворювань порожнини рота, не проводити чистку зубів щіткою або ниткою, не вживати їжу і напої перед взяттям зразку слини не менше ніж за 30 хвилин).
  • Необхідно видалити помаду або бальзам для губ.
  • За 1 годину до взяття слини пацієнт повинен бути в спокійному стані (фізична активність або емоційне збудження підвищують рівень кортизолу), не курити, не жувати тютюн. За 1 добу необхідно утриматися від вживання алкоголю, солодки.
 
Важливо:
  • недотримання умов підготовки спотворює результат 
  • обов’язково проконсультуйтеся у свого лікаря щодо необхідності відміни деяких препаратів та врахування певних станів перед дослідженням, щоб уникнути впливу зазначених факторів на результат.

Записатись на прийом

Оберіть послугу зі списку та заповніть контактні поля форми